Поляк е обвинен в заговор срещу Зеленски

Поляк е арестуван по обвинение, че е помогнал за предполагаем руски заговор за убийството на украинския президент Володимир Зеленски. Това казаха властите в Полша и Украйна.

Мъжът е обвинен в „готовност да действа в полза на чуждо разузнаване срещу Република Полша“ и ако бъде осъден, може да получи до 8 години затвор.

Според властите, мъжът е бил натоварен със задачата „да помага, освен останалото, в планирането от руските специални служби на вероятно посегателство над живота на чужд държавен глава – президентът на Украйна, Володимир Зеленски.“

Според прокурори, мъжът се е съгласил да предоставя информация на руски шпиони относно сигруността на летище Rzeszów-Jasionka в югоизточната част на страната, на около 100 км от границата с Украйна.

Известно е, че Зеленски използва това летище, когато пътува в чужбина, защото е най-близкото до Украйна, а нейното въздушно пространство е затворено за полети от началото на войната.

Там също често пристигат различни товари за Украйна, включително военна и хуманитарна помощ.

Украинските власти научават за заговора и предават доказателствата на полските власти, които арестуват мъжа и го обвиняват.

Според прокуратурата, мъжът е бил във връзка с руснаци, които са „пряко свързани с войната в Украйна“, но не става ясно дали и каква информация е предавал.

Това не е първият път, в който украинските власти казват, че са разкрили опит за покушение над президента Зеленски, който освен главнокомандващ е и символ на отбраната и усилията на страната да се справи с руската инвазия.

През 2023 г., украинските тайни служби арестуваха жена, за която се предполага, че „събира информация“ за планирано посещение на президента Зеленски в Миколаив, за да помогне да Русия да организира въздушен удар там.

Тази новина идва часове след като германските власти също арестуваха двама заподозрени за руски агенти в Бавария.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари