Владимир Путин на посещение в Иран

Президентът на Русия Владимир Путин е на посещение в Иран. Поводът е провеждането на среща с президентите на Иран и Турция по темата за сирийския конфликт.

Русия, Иран и Турция имат сътрудничетство за намаляването на насилието в Сирия. Това сътрудничество все още е в сила, макар и страните да вземат различни страни в конфликта. Както Иран, така и Русия и Иран поддържат президента на Сирия – Башар Асад, докато от своя страна Турция изразява своята подкрепа към бунтовниците.

Президентът на Турция Ердоган отправи заплаха, за предприемането на операция в Северната част на Сирия. Москва и Техеран обаче бяха против това действие. В Техеран ще бъде проведена среща между Путин и Ердоган. По време на срещата ще бъде обсъдена темата със зърното в Украйна и неговия износ през Черноморието.

Има опасност от сформирането на израелско-арабски блок, с подкрепата на САЩ. Това има силата да наруши балансираните сили, намиращи се в Близкия изток. Това действие ще бъде в ущърб на Иран. Именно това подтикна иранските аятоласите за укрепянето на отношенията между Техеран и Кремъл.

Има слух, че Русия иска задълбочаването на двустранните отношения с Иран. Затова Владимир Путин ще има среща с върховната личност в цялата Ислямска република. Това е върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Сегашното посещение на руския президент в Иран се проследява зорко, защото войната в Украйна промени с пълна сила петролните пазари.

Техеран се надява, че благодарение на руската подкрепа ще съумее да застави Съединените Американски щати да приложат отстъпка за ядреното споразумение, което датира от 2015 година.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари