Януарското лято в Испания продължава

Ненормално високите температури в Испания продължават. Горещата вълна превърна януари в почти лято, а много хора в южните части на страната отидоха на плаж.

С поред метеослужбата на Испания, високите температури са резултат от антициклон, който носи горещ въздух от далечния юг, а липсата на облаци допринася за високите температури още повече.

Едва преди седмина, Испания и други части на Европа бяха обхванати от студ и бури, което доведе до необичаен снеговалеж и затваряне на пътища в Испания. Тази седмица, много градове отбелязаха температурни рекорди, каквито не са виждани от поне 20 години, разказва говорителят на метеослужбата, М. Нунез.

В четвъртък, максималната температура в гр. Челва достига 29.6 градуса.

И минималните и максималните температури са с около 5-10 градуса по-високи от средното за сезона. Като резултат, по крайбрежията започнаха да се виждат типични за летните месеци групи плажуващи.

Според експертите, без да се направи изследване, не може да се каже със сигурност дали тези конкретни аномалии са резултат от климатичните промени, но те определено съвпадат с тенденцията за увеличаване на честотата на периодите, през които се измерват необичайно високи температури. Това се свързва с климатичните изменения.

„Това което знаем, е че климатичните прогнози, особено дългосрочните, през последните 20 години предупреждават, че тези явления ще започнат да се случват все по-често и вече го виждаме.“ казва Нунез.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари