Европейската комисия стартира поредица от срещи със земеделци

Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК, организира серия от срещи с представители на земеделския сектор, за да се създаде дългосрочна визия за бъдещето на европейското земеделие и да се постигнат компромиси по основни теми.

Инициативата беше обявена по време на Годишния доклад за състоянието на съюза и цели да разреши проблема с нарастващата поляризация сред фермерите в цяла Европа, някои от които обвиняват ЕК, че пренебрегва нуждите им.

„Мисля, че всички усещаме нарастващото разделение и поляризация, когато стане дума за теми като земеделието.“ каза фон дер Лайен по време на първата среща.

Основна цел е да се съберат мисли, идеи и предложения, за да се разработят сценарии за бъдещето, които да удовлетворят всички. Темите варират от повишаване на стандарта на живот на фермерите и привличане на хора към сектора, до прилагане на устойчиви земеделски практики и внедряване на иновации.

„Този диалог цели да намери нов консенсус по въпросите, с които се борим.“ каза още фон дер Лайен.

Консенсусът е фундаментална концепция на срещите, която трябва да отрази желанията и стремежите на различни групи, включени в диалога като фермерски кооперативи, бизнеси, отдалечени общности, неправителствени и граждански организации, финансови и научни институции.

Когато малка група достигне до консенсус по дадена тема, ще го предложи за разглеждане и приемане от останалите. След поредица от подобни действия, ще се изработи цялостна стратегия, одобрена от основните представители на сектора, като целта е това да стане до края на лятото.

Не липсват и критики към стратегията. Някои представители смятат, че първата среща е набързо организирана и не са имали време да се подготвят за нея. Други смятат, че не са поканени достатъчно представители на сектора, които имат най-голямо значение, но е имало прекалено много неправителствени организации, занимаващи се опазване на околната среда.

От комисията се защитиха, казвайки, че са подбрани ключови представители за сектора и няма как да се включат всички едновременно.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари