Япония започва експерименти за 6G с Nokia

6G мрежата може все още да не е толкова развита, но това не попречи на японците, които започнаха изграждането на вътрешната си технологична база и мрежа.

Мрежовият изследователски институт в Япония обяви първото в света успешно предаване на 1 петабит в секунда в многоядрено влакно със стандартен диаметър на обвивката. Това се случи на 30 май.

На 6 юни главният мобилен японски оператор NTT DOCOMO, компанията майка, операторът на фиксирана линия NTT, производителите на телекомуникационно оборудване NEC и Fujitsu, както и финландският производител на Nokia споделиха бъдещите си планове за провеждането на  експериментални изпитания на нови мобилни комуникационни технологии за целевото комерсиално стартиране на 6G услуги, което може да продължи до около 2030 година.

Това изявление следва доклада за напредъка на японските инициативи „Отвъд 5G“.

В съобщението се споменава, че един петабит е равен на един квадрилион бита данни или един милион гигабита. 5G притежава идеална максимална скорост на предаване на данни от 10 гигабита в секунда (Gbps), което означава, че демонстрацията на NICT беше 100 000 пъти по-бърза.

Според справката, изискванията на международните мобилни комуникации-2020 (стандарт IMT-2020) за 5G са следните: пиковата скорост на предаване на данни надолу 20 Gbps, скорост на предаване на данни нагоре 10 Gbps, докато скоростите на 5G реално са доста по-бавни.

NICT уточни, че един петабит в секунда е еквивалентен на 10 милиона канала с 8K излъчване в секунда.

Демонстрацията се извършва със стандартен оптичен кабел. NICT смята, че това е главната стъпка към реализирането на ултра-високопроизводителни оптични връзки със стандартни влакна с диаметър на облицовката, които са съвместими с вече съществуващите кабелни технологии, предназначени за внедряване в близкото бъдеще.

Почти невъзможно е високоскоростен интернет с малко или нулево забележимо забавяне да съществува с тази инфраструктура.

Активирането на 6G услугите ще изисква проверка на много нови технологии, включително и тези, които са необходими за ново използване на честоти в милиметровите и суб-терахерцовите (над 6 GHz) ленти, като допълнение към лентите за 5G услуги. Експериментите трябва да проверят базираните на AI методи за безжично предаване. DOCOMO и NTT съвместно ще проведат експерименти с тримата доставчици, като главният фокус ще е върху мобилните технологии, които използват нови 6G честотни ленти и AI-базирана безжична технология сред тези мобилни технологии.

Когато това се случи, 6G системата би трябвало да надхвърли производителността на 5G и едновременно да осигури доста висока скорост, голям капацитет и възможности за ниска латентност. Ще се използват нови високочестотни ленти, ще се разшири комуникационното покритие в небето.

DOCOMO и NTT имат планове за старт на тези експерименти тази година. Би трябвало те да приключат през март 2023 година, а изпитания на открито ще има следващата година.

Технологични предизвикателства

Работата на тримата доставчици на оборудване ще бъде разпределена.

Nokia ще предостави 6G AI-роден въздушен интерфейс (режим на достъп или връзка между две станции в безжичните комуникации). В уебсайта на Nokia Bell Labs Institute се уточнява, че се очаква машинното обучение (ML) и изкуственият интелект (AI) да имат ключова роля в развитието на процесите на 6G мрежата, като същевременно обхванат дизайна, внедряването и операциите.

Мрежата се развива с цел поддържането на програмируеми и гъвкави внедрявания в облак. Базираната на AI/ML автоматизация ще е от важно значение при опростяването на управлението и оптимизацията на мрежата. Мрежите ще бъдат „когнитивни“. Това означава, че аспекти като разполагане на виртуализирани мрежови функции, нарязване, качество на услугата, управление на мобилността и радиоресурсите и споделянето на спектъра ще разчитат на ML/AI до известна степен.

Според Microsoft..

Технологиите, които са създадени в облака, притежават подход за проектиране, конструиране и работа с натоварвания, които са изградени в облака.

NEC и Fujitsu ще предоставят наравно MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) оборудване. MIMO увеличава капацитета на комуникационната мрежа. Това се случва чрез едновременното предаване и разделяне на сигнали, които са получени от голям брой антени.

NEC също така ще предостави оборудване за предаване OAM (Orbital Angular Momentum), което използва пространствено мултиплексиране на високочестотни радио вълни, за да постигне същия резултат и ще работи върху оптимизирането на обработката на сигнали с помощта на изкуствен интелект.

Fujitsu цели разработката на високочестотни безжични устройства, които да използват съставни полупроводници, например като галиев нитрид и индиев фосфор. Подвижността на електроните е значително висока в съединенията, за разлика от в конвенционалните силициеви полупроводници, и това допринася за по-бързата работа.

От Fujitsu споделиха, че по време на тези съвместни изпитания, партньорите ще използват радиовълни в диапазон от 100 GHz и 300 GHz, представляващи кандидати за използване в 6G за реализирането на високоскоростна комуникационна технология с разпространение на радиовълни.

Nokia и Япония за момента държат предимството, но останалите компании упорито ги следват. Не можем да не отбележим факта, че японският консорциум притежава опит в цялата верига на доставки, от научноизследователска и развойна дейност до компоненти, оборудване и работа на мрежата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари