Заплахата от ислямски тероризъм в Дания нараства

Заплахата от тероризъм нараства в Дания, във връзка с войната на Израел срещу „Хамас“, както и няколкото случая на изгаряне на Корана през миналата година. Това каза датската разузнавателна служба PET.

Според тях, нивото на заплаха е 4 от възможни 5, но рисковете, характерни за това ниво, вече се увеличават.

„Конфликтът между Израел и различни въоръжени милиции е, разбира се, причина за притеснение за много хора, включително в Дания.“ каза PET в изявление.

„Конфликтът също съдържа значителен потенциал за радикализация и мобилизация, което вероятно би могло да активира спонтанни или планирани действия в Дания, включително терористични атаки.“ се казва още в изявлението.

Антиислямистки активисти през миналата година изгориха няколко копия на свещената книга на мюсюлманите – Коранът, а същото се случи и в Швеция. Двете страни са сред най-либералните държави в света, което значи, че поставят свободата на словото и изразяването над религията и допускат критика на религията.

Швеция също повиши степента на опасност от тероризъм до второто най-високо ниво, казвайки че изгарянето на книгата и други актове срещу ислямските свещени текстове са довели до заплахи от страна на джихадисти.

През декември миналата година, Дания прие закон, който забранява публичното горене на Корана, за да намали напрежението с мюсюлманските държави.

Светът помни терористичните актове във Франция от 2015 г., извършени от мюсюлмани и провокирани от критични карикатури и други прояви на свободата на словото и изразяването.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари