Първа международна резолюция за ИИ

Общото събрание на ООН единодушно прие първата резолюция в историята, касаеща използването на ИИ, като насърчи страните да опазват човешките права, да защитават личните данни и да наблюдават ИИ във връзка с рисковете.

Разбира се, резолюциите на ООН не са обвързващи, а символични за позицията на страните от света по дадена тема.

Тази резолюция е предложена от САЩ в сътрудничество в Китай и още 120 страни.

„Днес, всички 193 членове на ООН заговориха в един глас и заедно избрахме да управляваме изкуствения интелект вместо да го оставим да управлява нас.“ каза американският посланик, Линда Томас-Грийнфийлд.

Това е част от усилията на международната общност и правителствата да оформят разработката на ИИ във връзка със страховете, че той може да бъде използван, за да наруши демократичните процеси, да подсили измамни схеми или да доведе до драматична загуба на работни места, както и множество други „по-малки“ вреди.

„Неправилният или зловреден дизайн, разработка, пускане в употреба и използване на системи с изкуствен интелект …представлява риск, който може да…увреди защитата или прилагането на човешките права и основни свободи.“ се казва в текста.

През ноември миналата година, Великобритания представи първата чернова за международно законодателство, целяща да предпази ИИ от употреба от стана на престъпници, настоявайки компаниите да разработват ИИ, който е „сигурен според самия дизайн.“

ЕС също прие споразумения, касаещи наблюдението на технологията, а САЩ изостават с такива закони, поради поляризацията в Конгреса.

Джейк Съливан, съветникът по национална сигурност на Белия Дом каза, че е отнело почти 4 месеца преговори да се приеме настоящата резолюция и светът вече има „основен набор от принципи, по които да се води в следващите стъпки, касаещи разработката и употребата на ИИ.“

Според дипломати, по време на обсъждането е имало „много разгорещени дискусии“ със страни с различни виждания, но те са преодолени.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари