Зърнопроизводителите алармират за добивите тази година

Жътвата в Добруджанския регион е към своя край. Добивите в различните части са различни – някъде стопаните са ожънали 600 кг на декар, а на други места количеството е едва 400 кг на декар. Основната причина за малкия добив е че студовете забавиха сеитбата. Значително влияние оказаха и пролетните засушавания, които са по-големи от миналата година. В някои райони в продължение на 2 месеца не беше валяло.

Основната тревога на зърнопроизводителите е пристигащото безмитно зърно от Украйна, което подбива цената. Притеснения създава и влошената икономическа обстановка и липса на пазар. Генерално тази година добива е по-малък от миналата, но по-голям от трудната 2020 година. Липсата на адекватен пазар води до препълване на складовите бази, което създава предпоставки за проблеми при прибирането на реколтата от слънчоглед и царевица.

Другите неща, които тепърва започват да пречат на производителите в този бранш са нарастващите цени на горивата, скъпите семена и препарати. Много от тях се страхуват, че няма да издържат финансово и ще се стигне до масови фалити – алармира Радостина Жекова, председателката на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари