Икономиката в Китай с драстичен спад

Икономиката в Китай е претъепяла драстичен спад, по време на второто тримесечие на тази година. Това се получава в резултат на ограниченията, които бяха съставени от властите срещу коронавируса.

БВП на Китай бележи слад с 2,6 процента през изминалите месеци, в сравнение с предходните три месеца на тази година. Експертите очакваха БВП да се намали с 1,5 на сто.

Властите в Китай разпоредиха локдаун, който е частичен за главни икономически центрове тази пролет, с цел ограничение на коронавируса. Повечето от тях бяха премахнати, а данните за месец юни сочат подобряване на икономиката. Експертите в областта не очакват бързото икономическо възстановяване на страната.

Наложените ограничения срещу ковид през изминалите април и май много рефлектираха върху град Шанхай, който се определя като икономическа столица на Китай. Безработицата в района рязко се е увеличила.

Мерките са засегнали и Пекин, тъй като много обекти са претърпели фалит, заради увеличилите се случаи на Омикрон. Припомняме, че транспортът беше временно спрян.

Опасността от глобална рецесия е сред главните причини за тези данни на китайската икономика. Това се случва, защото много световни банки повишиха основните си лихвени проценти с цел овладяване на галопиращата инфлация.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари