Защо сутрин сме тъжни?

Има хора, които сутрин изпитват тъга. Тази тъга се появява само сутринта, а в по-късната част от деня изчезва. Тя може да е част от голяма депресия, но може и да е предизвикана от други неща, например лош сън и употреба на алкохол.

Какви са причините за тези състояния?
Когато причината за сутрешна тъга е депресията, човек може да се чувства апатичен и празен емоционално веднага след като се събуди. Симптомите са по-силни сутрин, но може да не изчезнат по-късно. Ако не сте успяли да сте наспите или ако сте пили алкохол точно преди да заспите, това са другите причини за сутрешна тъга. Алкохолът първоначално успокоява, но после влияе на цикъла на съня и го прекъсва през нощта. Той влияе лошо на нервната система и това се отразява сутрин. Работата през нощта, която е стресова също може да предизвика сутрешна тъга. Прекаленото натоварване на ума и тялото води до дисбаланс.

Какви са симптомите на сутрешната тъга?
Основните симптоми на сутрешна тъга са затруднено дишане или ставане от леглото, чувство за безсилие и тежки клепачи. Проблемите със заспиването и честото събуждане могат да бъдат признаци, че тялото ви произвежда повече кортизол през нощта, което води до тревожност и проблеми с почивката. Друг симптом е хиресомнията – нужда от повече спане, отколкото е нормално, без видима причина. Ако ви е трудно да се концентрирате върху задачите, да ги изпълните или пък ако се опитвате да вършите много неща наведнъж, ако сте раздразнителни, апатични и разочаровани, имайте предвид, че това също са признаци за сутрешна тъга.

Как да се справите с проблема?
Ако чувствате сутрешна тъга много често и много силно, най-добре е да се обърнете към лекар. Един на всеки пет души, страдащи от депресия, има нарушение на съня. В случай, че сте тревожни и незаинтересовани, по-добре се обърнете към психолог. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Създайте си навици за сън, например заспиване и събуждане в едни и същи часове от денонощието. Избягвайте прием на алкохол и ядене преди лягане.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари