Защо сутрин ви боли глава?

Често ли ви се случва сутрин след ставане да имате главоболие? Добре е да вземете мерки навреме, за да се справите по-лесно с проблема. А причините за него може да са най-различни. Със сигурност този проблем не е нещо нормално. Когато нещо ви боли, то сигнализира, че нещо не е както трябва, а вие трябва да разберете какво е то.

Главоболието сутрин ви взима от енергията и положителната нагласа. То ви пречи да започнете да вършите ежедневните си задължения. Вие сте разсеяни, неспокойни, напрегнати, в лошо настроение.

Сутрешното главоболие най-често се появява поради четири причини, за които си има и решение. Най-важното е да се разбере кой точно е проблемът, за да се вземат и правилните мерки за борба с него.

Бруксизъм
Бруксизмът е проблем, който се свързва с дъвчене по време на сън или скърцане със зъби. Ако установите, че имате такъв проблем, по-добре е да носите шини, които да запазят зъбите ви да не се износят.

Когато челюстта се стяга, тогава има напрежение. То е причината за болка в главата сутрин. Бруксизмът е в резултат на стрес, тревога, безпокойство или депресия.

В случая, трябва да се срещнете с лекар по дентална медицина и с психолог. Необходимо е да се борите със стреса. Могат да ви помогнат медитацията, спорта, практикуването на хоби и други приятни занимания.

Мигрена
Хората, които страдат от мигрена, живеят години наред с дискомфорта, който тя причинява. Обикновено те взимат обезболяващи средства, като парацетамол или ибупрофен, но болката никога не изчезва напълно. Дори с прием на лекарства е трудно да се овладее.

Болката при мигрена е остра, пулсираща, продължителна във времето. Тя е локализирана от едната страна на главата и засегнатите имат усещането, че се разпространява към слепоочията.

Безсъние
Когато дълго време не може да имате спокоен сън, когато не може да заспите, това също води до болки в главата. Събуждането през нощта, накъсаният сън, безпокойството и мислите пречат на почивката. Това води до тъжни сутрини без енергия, защото умът и тялото ни се нуждаят от подходяща почивка. Умората води до главоболие, което се чувства веднага след събуждане. Поради тази причина безсънието не бива да се третира като нещо нормално. То трябва да се лекува с подходяща терапия.

Високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане е опасно и трябва да се контролира. Когато то се повиши през нощта, това може да доведе до внезапно събуждане с интензивна болка в главата. Също така, високото кръвно може да стане причина за проблеми със зрението. То е рисков фактор за много заболявания на ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система. За да се преборите с него, трябва да приемате подходящи медикаменти и да запазите качеството си на живот чрез здравословни практики.

В случай, че понякога се събуждате с главоболие, не сте активни и пълноценни през деня, това се повтаря често и обезболяващите не помагат, може би трябва да си вземете малко почивка. Прекалено многото работа, стресът и липсата на почивка водят до здравословни проблеми. Най-добре е да се консултирате с лекар, за да ви назначи изследвания. По този начин ще намерите правилните съюзници в борбата с високото кръвно налягане и главоболието сутрин.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари