Зеленски поиска помощ от Ердоган, свързана с мините до АЕЦ

Президентът на Турция – Реджен Ердоган заяви, че по всякакъв начин е готов да помогне за прекратяването на войната в Украйна. Ердоган допълни, че е споделил пред Президентът на Украйна – Володимир Зеленски, че може да предостави Турция като домакин на евентуални преговори между него и Президентът на Русия.

Турският Президент смята, че военният конфликт в Украйна е главната тема на беседите му със Володимир Зеленски. Ердоган многократно е заявявал, че оказва подкрепа на Украйна и неговата страна винаги ще бъде солидарна с украинския народ и тази позиция остава непроменена. Ердоган се надява, че рано или късно ще се стигне до преговори между Президентите и това ще се случи на територията на Турция.

Ердоган сподели, че е била обсъждана и темата за Запорожката АЕЦ. По думите му, от МААЕ трябва да извършват наблюдения и да се предприемат действия, ако се наложи.

Зеленски е поискал Русия да премахне мините, които се намират около АЕЦ-а, за да може да се спре безпокойството и страха. Ердоган също е на мнение, че това е истинска заплаха. Като ответна реакция Ергодан заяви, че ще води преговори с Путин по тази тема и ще се опита да го убеди мините да бъдат премахнати, за да бъде запазен световния мир.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари