Жива верига пази медия в столицата на Словакия

Протестиращи в Словакия образуваха жива верига около сградата на обществена телевизия и радио, ядосани, поради решението на правителството, наричано популистко, да поеме контрол над медията RTVS.

Планът е разписан от културния министър Мартина Шимковичова, която е представител на ултра-националистка партия, част от управляващата коалиция и е известна с работата си за медия, разпространяваща дезинформация.

Планът е посрещнат с недоволство както от опозицията, така и от множество журналисти, международни медии, Европейската комисия и други институции, които предупреждават, че по този начин правителството ще има контрол върху медиите в страната.

Според културния министър, поемането на медията от страна на държавата е необходимост, защото според нейните убеждения, медията е необективна и дава пространство само на широко приети, мейнстрийм гледни точки.

Според нейния план, радиото и телевизията, част от медията ще бъдат заменени с друга организация, а нов седемчленен съвет, посочен от правителството, ще назначава и уволнява директора на медиата по свое усмотрение.

Настоящият директор се назначава от парламента, а мандатът му изтича през 2027 г.

Стотици протестиращи понесоха знамена „Долу ръцете от RTVS” и подкрепиха независимата журналистика и свободата на медиите.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари