Активисти нападнаха завод на „Тесла“ в Германия

Около 800 активисти се събраха пред завода на компанията „Тесла“ в Германия, недалеч от Берлин, за да протестират срещу плановете за разширение на завода. Някои от тях се опитаха да щурмуват сградата, така че се стигна и до сблъсъци с полицията.

Протестиращите са членове на движението „Disrupt Tesla Action Days” – коалиция, самопровъзгласила се за „анти-капиталистическа група“ според уебсайта им.

В петък, полицията каза в изявление пред медиите, че хората на предходното протестно шествие са преминали през гората, към собствеността на компанията „Тесла“ и тъй като са минали непосредствено до железопътните релси, трафикът там временно е спрян. И тогава се е наложило полицията да спре желаещите да влязат с взлом в сградата.

Говорителят на Disrupt, Оле Бекер, каза пред CNN: „ Беше добър ден за активистите. Но за съжаление видяхме много полицейско насилие. Аз видях много ранени. Видях неща, каквито не съм виждал от много години.“

Илън Мъск в петък написа в Екс:

„Протестиращите не успяха да пробият загражденията.“

Според групата Disrupt, плановете на Мъск да удвои производствения капацитет на единствения завод на „Тесла“ в Европа ще увредят околната среда. Ще трябва да се премахне заобикалящата гора, което ще повлияе върху водния баланс в региона.

Порестите продължиха 4 дни, а заводът остана затворен в петък, от съображения за безопасност.

През март, „Тесла“ трябваше отново да затвори този завод, поради палеж на един от далекопроводите, които снабдяват завода с електричество. Тогава, крайно леви активисти поеха отговорност за действието.

Полицията обяви, че има готовност да се справи с протестиращите още преди началото на протестите.

„Не можем да изключим, че протестът ще е разрушителен, както и престъпления, типични за подобни сбирки. Полицата е подготвена и за мирни и за не толкова мирни действия. Ако има престъпления, със сигурност ще се намеси.“

Засега няма коментар от страна на полицията или компанията „Тесла“.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари