Почина човекът с първия трансплантиран свински бъбрек

Първият реципиент на свински бъбрек почина два месеца след операцията.

Ричард „Рик“ Слайман е на 62 години при трансплантацията, а лекарите смятат, че бъбрекът може да издържи около 2 години.

Екипът, който извършва операцията в Масачузетс изразява съболезнованията си към семейството и казва, че няма индикации бъбрекът да има връзка със смъртта на Слайман.

Той е първият жив човек на когото се трансплантира бъбрек от прасе, като досега са правени опити само с пациенти в мозъчна смърт, а двамата реципиенти на свински сърца умират в рамките на няколко месеца.

Слайман вече е трансплантиран веднъж, с човешки бъбрек, през 2018 г. но след като и новият бъбрек отказва и трябва да остане на диализа, възникват усложнения и той се решава на тази стъпка.

Семейството благодари на лекарите:

„Техните огромни усилия и ксенотрансплантът дадоха на семейството ни още седем седмици с Рик и нашите спомени през това време ще останат в сърцата и умовете ни.“ казаха те в изявление.

Слайман се решава на операцията до голям степен за да даде надежда на други хора в това положение.

Ксенотранспланти се наричат чужди за човека тъкани, като животински, които биха могли да се трансплантират. Усилията в тази насока основно се провалят, защото човешката имунна система моментално разпознава чуждата тъкан и се опитва да я унищожи. Последните опити обаче включват прасета, които са модифицирани така, че техните органи са по-близки до човешките.

Стотици хиляди хора са в списъците за трансплантация по света, като по-голяма част от тях имат нужда именно от бъбрек. Хиляди умират всяка година, защото не дочакват реда си, а диализата често води до последващи усложнения и не може да се прилага като постоянно решение, така че ксенотрансплантите може да се окажат единствената възможност за тях.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари