Протести в Армения, искат оставката на премиера

Хиляди протестиращи се събраха в арменската столица Ереван, за да искат оставката на премиера Никол Пашинян, поради решението му да отстъпи контрола над няколко гранични селища на съседен Азербайджан.

Армения и Азербайджан имат зад гърба си две война от разпада на СССР насам, а още през април правителството даде заявка, че смята да върне селищата на съседа си.

През минали септември, Азербайджан осъществи военна операция в района Нагорни-Карабах, където има етническо арменско мнозинство и хиляди арменци трябваше да избягат в Армения.

Сега, демонстрантите, водени от църковни служители, извървяха 160 км от границата до Ереван, където се събраха на площада с искане за оставката на премиера и обвинения, че е предал арменски територии.

Пашинян беше на посещение в Москва, където обсъжда темата с президента Путин само ден след официалното начало на петия мандат на руския държавен глава.

Според Дмитрий Песков, говорителя на Кремъл, двамата лидери са обсъждали изтеглянето на руски части от арменски райони както и подобряване на търговските отношения.

Отношенията между Армения и Русия, които са исторически близки, охладяват драстично след военната операция от септември. Арменските власти обвиняват руските войски, които са там, че не са успели да спрат Азербайджан, нарочно или не. Москва твърди, че техните войски не са имали право да действат.

От друга страна, Русия не подкрепя засилващите се връзки на Армения с Европа, подпомогнати от настоящото правителство. Страната наскоро се присъдени и към Международния наказателен съд , който издаде заповед за ареста на Путин по обвинение за участие в отвличане на деца от Украйна.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари