Армения се присъедини към Международния наказателен съд

Армения официално се присъедини към Международния наказателен съд, а Москва нарече действието „неприятелско“.

През миналия март, базираният в Хага Международен наказателен съд (МНК) издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин, във връзка с участието му в незаконната депортация на украински деца в Русия. Ереван вече е задължен да го арестува, ако стъпи на територията на Армения.

„Римският статут  на международния наказателен съд влиза в сила в Армения от първи февруари.“ казаха от международното представителство на Армения. Римски статут е договорът, според който се определя юрисдикция и се осъществява дейността на МНК.

Руското външно министерство нарече това „неприятелска стъпка“

В Армения има руска база, а страната обичайно е в приятелски отношения с Русия.

Западните страни приветстваха ратифицирането, което бележи разширение на юрисдикцията на съда, в посока „руския заден двор“.

„Светът става по-малък за автократа от Кремъл“ каза Урсула фон дер Лайен във връзка с това, когато Армения предприе първите стъпки да ратифицира статута.

Арменският премиер Никол Пашинян увери Кремъл, че това решение не е насочено срещу Русия.

„Присъединяването към МНК дава на Армения инструменти за предотвратяване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.“ казаха от международното представителство и обърнаха внимание, че това най-вече касае Азербайджан, съседна на Армения страна, с която са водени две войни за района Нагорно-Карабах.

Това обаче е и намек за отдалечаване от Русия, заради нейното бездействие, както го виждат в Ереван, по отношение на конфликта с Азербайджан.

Азербайджански сили през септември превзеха позиции на арменските сили в района, където са разположени мироопазващи части на Русия.

„Армения се надяваше, че с присъединяването към МНК, което е съществена стъпка спрямо Русия, ще получи някакви гаранции за сигурност от запада.“ казва независимият анализатор Виген Хакобян.

Армения подписва Римския статут  през 1999 г., но не го ратифицира, поради несъответния с конституцията. Те са премахнати с новата конституция от 2015 г., а миналия ноември страната предприе нужните стъпки за ратификация и влизане в сила на договора на територията на страната.

Източник: France24

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари