Мета, ТикТок и Екс не успяват да защитят децата от опасно съдържание

Изпълнителните директори на Мета, ТикТок, Екс и други социални медии свидетелстваха в продължение на часове пред комисия в американския Сенат във връзка с ролята на компаниите им в предпазването на децата от опасно и вредно съдържание онлайн.

Изслушването започва с показанията на родители, според които социалните медии са причина за различни проблеми, включително и самоубийства на деца. Според тях, децата са изложени на съдържание, което включва сексуални хищници, самоубийства, хранителни разстройства, нереалистични стандарти за красота, а начинът, по който работят социалните медии, създава поведение на пристрастяване.

Родителите смятат, че социалните медии са отговорни за достъпа до това съдържание и не правят достатъчно, за да го спрат.

Според някои от членовете на комисията, пред която е изслушването, компаниите не правят достатъчно за да защитят децата, а основният им фокус са печалбите.

Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Мета, която е собственик на Фейсбук и Инстаграм, две от най-големите и популярни платформи, заяви, че Мета полага усилия да внедри инструменти за предпазване на децата, които са приложими „в цялата индустрия“, но според родители и организации, защитници на децата, това не е достатъчно и не показва резултати.

Според компаниите, вече има инструменти на техните платформи, които предотвратяват разпространението на опасно съдържание и те работят активно с НПО сектора и властите, за да предпазят децата.

Родители разказват как дъщеря им, увлечена по видеа за здравословно хранене в ТикТок и Инстаграм, скоро развива анорексия, благодарение на това, че няма контрол над качеството на съдържанието, което се допуска.

Други родители обаче са на мнение, че започва да се усеща ангажираност от страна на комисията и те виждат в това положително развитие.

„След годни работа по този проблем с вас и с други, заключавам следното: социалните медии, както са създадени да работят днес, са опасни продукти.“ каза сенатор Линдзи Греъм.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари