Нетаняху: агенцията за палестинските бежанци е превзета от Хамас

Израелският премиер Бенджамин Нетаняху призова за закриване на агенцията на ООН, UNRWA, която според него е инфилтрирана от обявената за терористична организация Хамас и вече не върши полезна дейност в Газа и другите райони, където има палестински бежанци.

Това става след като Израел обвини 12 служители на тази агенция в участие в атаките от 7 октомври, при които загинаха над 1200 души, а 250 бяха отвлечени и някои още са заложници.

„Време е международната общност и ООН да разберат, че мисията на UNRWA трябва да приключи.“ каза Нетаняху по време на среща с представители на ООН в Израел.

Според него, тази агенция трябва да бъде заменена с други, които реално да помагат.

„UNRWA е изцяло превзета от Хамас.“ добави той. Според него, агенцията се опитва да запази проблема с палестинските бежанци, а не да го разреши.

UNRWA е създадена с цел да помогне на палестинските бежанци, които бягат от войната между Израел и съседните страни през 1948-49 г.

Първоначално, UNRWA предоставя помощ, образование и здравеопазване на 800 хиляди души, които са избягали от домовете си поради този конфликт. Техните потомци също получават статут на палестински бежанци и днес наброяват общо 5.9 милиона души, които живеят в Газа, Западен Бряг както и в 58 бежански лагери в съседни страни, а 1.5 милиона от тях имат нужда от UNWRA в ежедневието си. Бюджетът за 2023 г. е 1,16 милиарда долара.

ООН има само още една агенция за бежанци – UNHCR, която се занимава с всички останали бежански кризи по света и обгрижва 35 милиона души с бюджет от 10 милиарда долара.

След обвиненията, общо 18 страни спират временно финансирането  на агенцията, а ООН уволни 12-те си служители, заподозрени в тероризъм и провежда разследване. Главният секретар на ООН, Антонио Гутериш каза, че е „шокиран“ от откритията, но призова да не се спира финансирането, поради опасност от още по-сериозна хуманитарна криза в Газа. Според израелски лидери, моментът за премахване на единствената организация, която помага на хората в Газа не е по време на войната, но има нужда от промяна на модела.

Държавният департамент на САЩ, който са най-големият донор на агенцията призова както за разследване, така и за продължаване на помощта за Газа

„Трябва да се понесе отговорност. Но работата на UNRWA е критично важна и няма други партньори на терен“ които могат да помогнат, казва говорителят на държавния департамент.

 

Източник: Reuters, UN, The Jerusalem Post

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари