Байдън и Тръмп отиват на първи дебат през юни

Джо Байдън и Доналд Тръмп се съгласяват на поканата на CNN за дебат, след като и двата екипа бойкотират участие в събития на Комисията по президентски дебати. Първият дебат ще се проведе на 27 юни и ще зададе тон за бъдещата кампания, поради необичайно ранната дата, а вторият е по покана на ABC и ще се проведе през септември.

„Получих и приех покана от CNN за дебат на 27 юни. Ти си наред, Доналд. Както каза: навсякъде, по всяко време, на всяко място“ написа Байдън в Екс. По-късно Тръмп лично приема поканата в телефонен разговор.

По-рано в кампанията Байдън покани Тръмп на дебат, но после стана ясно, че той няма намерение да участва в дебатите, организирани от Комисията през есента.

Във видеопост, Байдън казва:

„Доналд Тръмп загуби два дебата от мен през 2020 г. От тогава не се е появял за дебат. Сега, изглежда пак иска да дебатираме.“ По-нататък Байдън продължава с препратка към графика на Тръмп, на когото му се налага да присъства в съда, защото е обвиняем по делото за фалшифициране на фискални документи за прикриване на подкуп.

В пост относно поканата, Тръмп пише: „Готов съм и ще водя дебат с Джо Мошеника и на двете предложени дати, през юни и септември.“ и предлага двамата да се срещнат за още дебати.

Екипът на Тръмп също призовава за поне още два дебата между опонентите.

Дебатите вече са обсъдени в неофициални разговори между двата екипа.

Първият ще се състои без публика, което е исторически прецедент за претендентки дебат. От 1976 г. откакто президентските дебати се излъчат по телевизията, в студиото винаги присъства публика, която обаче е инструктирана да не вдига шум докато тече дискусията.

Дебатите между кандидат-президенти се уреждат от Комисията по президентски дебати и са традиционно през есента, в седмиците преди изборите, но в настоящата кампания, екипът на Байдън предлага датите да бъдат промени в съответствие с промяната в обществото и нагласите на гласоподавателите относно тях. Комисията за президентски дебати търпи промени по време на управлението на Тръмп, след като Републиканската партия отказва участие в нея, а в началото на тази кампания, Байдън също се отказа от участие в дебатите, организирани от нея, поради промените, така че досега нямаше яснота кога и как двамата кандидат-президенти ще сблъскат вижданията си.

Очаква се и дебат между кандидат вице-президентите, малко по-късно през лятото.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари