Разкриха още една тайна за египетските пирамиди

Ново откритие хвърля светилна върху строежа на пирамидите, но не е каквото си мислите. Под пясъците на пустинята, в близост до пирамидите, е открит пресъхнал ръкав на река, който най-вероятно е ползван за транспорт на камъните.

От десетилетия изследователи, археолози и любители на мистерии се опитват да разкрият как такива масивни структури са строени преди човечеството да се научи да обработва добре метал. Макар да знаем със сигурност, че те са изцяло човешко творение, без намеса на извънземни, и че е възможно подобни каменни блокове да се подредят така от хора, липсва информация как каменните блокове са транспортирани до точната локация. Така, 31 пирамиди, строени в продължение на стотици години, преди хилядолетия, са напът да ни разкрият още от тайните си.

Ръкав на река Нил, пресъхнал и скрит под пясъка е открит от изследователи и може да потвърди дългогодишните спекулации на археолозите, че камъните са транспортирани по вода.

Ръкавът е дълъг 64 километра и се смята, че е „ползван за превоз на работници и строителни материали до пирамидите“. Открит е с помощта на комбинация от радарни и сателитни данни, геофизични проучвания на района и почвени изследвания.

Според проучването, „безброй храмове в Египет не са открити и може все още да са заровени под земеделските земи или пясъците на пустинята“

Не е известно защо този ръкав пресъхва, но е вероятно това да е станало в период на суша, когато пустинята „настъпва“ и пясъците са покрили района, изравнявайки речното легло.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари