Взривиха моста в Балтимор, екипажът на кораба още е там

Над 20 души от екипажа на кораба „Дали“, който се вряза в моста Франсис Скот Кий в Балтимор все още са на кораба, който е заклещен под отломките на моста.  Сега, седмици след като мостът пропадна, операцията по премахването му едва започва, а съдбата на моряците не е ясна.

Властите се надяват че с премахването на моста и напредъка на разследването, процеса по връщане на 21 моряци вкъщи ще започне.

„Дали“ е 289 метров контейнеровоз, който удари една от носещите колони на моста, в резултат на което по-голяма част от конструкцията се срина, а корабът остана отдолу, заедно с моряците.

Екипажът е от 20 индийски граждани и един гражданин на Шри Ланка. Те не могат да слязат, тъй като нямат нужните документи за това, а и поради разследването на инцидента.

По време на експлозията за събаряне на останалата част, моряците са на кораба.

Според Джошуа Месик, директор на Беломорския център по морски дейности, НПО с фокус правата на моряците, комуникацията с екипажа е спорадична и недостатъчна, а телефоните им са отнети и още не са върнати.

„Те не могат да ползват онлайн банкиране. Не могат да си платят сметките вкъщи, нямат никакви [мобилни] данни или контакти, така че наистина изолирани точно сега. Не могат да се свържат с хора, с които имат нужда да говорят, дори не могат да гледат снимки на децата си преди да си легнат. Наистина много тъжна ситуация“

Други организации, свързани с корабоплаване и синдикати, също призовават за разрешаване на ситуацията, защото моряците са с много нисък дух и се страхуват от криминално преследване. Има и призив да им върнат телефоните, отбелязвайки, че общуването с близки, когато си далеч от дома е изключително важно за доброто емоционално състояние. Според тях, колкото и да продължи разследването, не бива да се прави компромис с правата на моряците.

Моряците все пак имат телефони, но без достъп до интернет и получават доставки от различни организации.

Източник: BBC

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари