Байдън се извини на Зеленски за забавянето на помощта

Президентът Джо Байдън публично се извини на Украйна и Зеленски за забавянето на помощта от страна на Конгреса, което доведе до напредване на руските сили на бойното поле.

Това стана по време на среща между двамата ден след церемонията за отбелязване на годишнината от десанта в Нормандия. Там Байдън направи сравнение между съюзническите сили през ВСВ, които помагат за освобождението на Европа от нацистите и борбата на Украйна срещу  инвазията на Русия.

„Извинявам се за седмиците, в които не знаехме какво ще се случи в контекста на финансирането.“ Каза Байдън, имайки предвид 6-месечното забавяне на 61 милиарда долара военна помощ, предизвикано от една част от републиканците в Конгреса.

Според Байдън, американският народ все още подкрепя Украйна и нейните усилия и ще ги подкрепя до край.

Въпреки извинението, пред абсолютната подкрепа на САЩ очевидно има някои въпросителни. Предстоят изброи за президент и перспективата Доналд Тръмп, известен с положителното си отношение към руския президент Путин, да се завърне в Белия Дом, предизвиква още повече притеснения.

В този контекст, Зеленски отново благодари на американците за подкрепата, макар и закъсняла, и призовава за единство.

„Много е важно в това единство САЩ и народа на САЩ да застанат до Украйна както е било през ВСВ. Както САЩ помогна да се спасят човешки животи, да се спаси Европа. Разчитаме на вашата продължаваща подкрепа, стоейки рамо до рамо с нас.“ Каза президентът на Украйна.

По време на срещата между двамата президенти, Зеленски споделя „откровена оценка“ за състоянието на войната и според Джон Кърби, говорителят на Белия Дом, отбелязва, че закъснялата помощ от САЩ значително е помогнала да се спре руското настъпление в района на Харков.

Засега, САЩ предоставят най-много военна помощ на Украйна.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари