Макрон разпусна парламента и назначи избори

Президентът на Франция, Еманюел Макрон, разпусна долната камара на френския парламент и назначи нови избори, за изненада на всички. Това стана след като неговата партия загуби европейските избори от крайно-десните на Марин Льо Пен.

Изборите ще се състоят в два тура, на 30 юни и на 7 юли.

Макрон обяви това веднага след като станаха ясни първите резултати от изборите във Франция и победата на Льо Пен се потвърди.

Те печели около 30 % от гласовете, което е два пъти повече от Макрон.

Изборите за парламент във Франция не влияят върху президентския мандат на Макрон, който ще остане на поста си още 3 години. Той каза, че решението е сериозно и показва неговата „увереност в нашата демокрация и в даването на възможност на народа да решава.“

„В следващите дни ще казвам коя мисля, че е правилната посока за нацията. Чух съобщението и притесненията ви и няма да ги оставя без отговор.“ казва президентът.

В последните избори от 2022 г., партията на Макрон спечели най-много места в парламента, но загуби мнозинството си. Това решение сега е огромен риск и е ход, който може да с окаже погрешен и да затвърди властта на Льо Пен.

Ако опозицията спечели мнозинство в парламента, Франция може да се окаже в ситуация, в която президентът да назначи премиер с изцяло различни възгледи от парламентарното мнозинство.

Льо Пен приветства решението и каза „Готови сме. Готови сме да упражняваме властта, ако народът на Франция ни се довери в бъдещите избори.“

Приоритетите на Макрон по време на кампанията за Европейски парламент включваха подпомагане на Украйна и усилия за отбраната на Европа. Опозицията пък обеща да ограничи правата на мигрантите за движение като постави граничен контрол и да облекчи прилагането на европейските политики по климата.

Официални лица казаха, че това решение се базира на „историческия резултат на крайно дясното“, който не може да бъде игнориран, както и „парламентарното безредие“.

Франция излъчва 83-ма европейски депутати.

Източник: AP News

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари