Ще отнеме години, за да се почисти боклука от Еверест

Откакто връх Еверест е покорен за първи път, през 1953 г., хиляди алпинисти изпитват силите и уменията си там, но след тях остава много повече от стъпки в снега.

Най-високият базов лагер в света, намиращ се на най-високата планина е замърсен с толкова много боклуци, че най-вероятно ще трябват години, за да се почисти. Така смята ръководителят на екип от шерпи, който се занимава именно с това – събиране на боклуци и сваляне на телата на загинали алпинисти от планината.

Екипът е финансиран от правителство на Непал и се състои от военни и шерпи, които в рамките на този сезон вече са премахнали 11 тона боклуци, 4 трупа и един скелет от Еверест.

Анг Бабу, ръководител на шерпите, смята, че на най-високия лагер може да има още поне 40-50 тона боклуци.

„Оставеният боклук е предимно стари палатки, опаковки от храна и гориво, бутилки от кислород, въжета за катерене и привързване на платките“.  Според него, боклукът е на слоеве и разбира се е замръзнал, имайки предвид, че последният лагер е на 8000 метра височина.

В последните няколко години правителство изисква от алпинистите да връщат боклука си, като те оставят депозит с тази цел, а и самите катерачи са доста по-осъзнати относно проблемите на околната среда и замърсяването, но в предишните години не е точно така. Анг Бабу смята, че повечето боклук е от по-стари експедиции.

Боклукът се събира само по време на активния сезон, като шерпите работят по-високо, а военните – по-ниско.

Времето на 8000 метра е най-голямото предизвикателство. Там кислородът е с концентрация една трета от обичайните нива, а ветровете бързо се превръщат във виелици и температурата спада рязко. Чакането времето да се подобри при понижени нива на кислород обаче не е много добра идея, нито е лесно, а събирането на замръзнал боклук, който трябва да се изкопае от леда прави задачата още по-трудна.

3 тона от събрания тази година боклук се рециклират.

Основната причина, поради която алпинистите оставят боклук след себе си или просто нещата, които не са им нужни са имено тежките условия – те предпочитат да се погрижат за себе си и да не носят излишни предмети.

Източник: Euornews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари