Dubai Circle е мечтата на архитектите в Дубай

Архитекти в Дубай мечтаят за огромен пръстен от космическата ера, който да опасва най-високата сграда в света. Проектът е на ZNera Space, архитектурна фирма, базирана в Дубай.

Downtown Circle ще бъде 550 метров пръстен, който ще обгражда Бурж Халифа, най-високият небостъргач в света. Пръстенът ще бъде с обиколка от 3000 метра и ще включва жилищни, търговски и обществени пространства. Проектът е проектиран да бъде устойчив и самодостатъчен. Пръстенът ще се захранва от възобновяема енергия и ще има зелен пояс, който ще осигурява храна и кислород за жителите. Ще има и система от канали и водопади, които ще помогнат за охлаждане на въздуха и ще осигури местообитание за дивата природа. Общо взето, няма да има нужда да излизате от там.

Какъв е проектът?

Главните архитекти на ZNera Space, Наймус Чоудри и Нилс Ремес, имат предложения за развиването на футуристичния силует на Дубай. Архитектурната фирма, предлага концептуален дизайн, включващ масивна, пет етажна, кръгла структура. Увита около най-високия небостъргач в света. Бурж Халифа, се извисява на удивителните 829,8 метра, почти двойно повече от височината на Емпайър Стейт Билдинг. Концепцията, известна като Downtown Circle, съчетава общността, лукса и футуристичното градско планиране в изключително амбициозен дизайн.

Възможно ли е?

Колкото и да е завладяващ дизайна на Downtown Circle, той засега е практически и финансово не осъществим. Проектът може да накара хората да преосмислят градското развитие и задръстванията в града. Причината да изберат Burj Khalifa е, че е в много гъста, градска зона и търсят начин да се справят с проблемите, които съпътстват гъстото градско население. Конструкцията, предназначена да кацне на 550 метра, над нивото на улицата, ще има обиколка от повече от три километра. Пръстенът ще бъде поддържан от пет огромни колони. Downtown Circle ще черпи енергия както от слънчеви, така и от слънчево-водородни клетъчни системи.

Град от бъдещето

Целта е да се създаде микроклимат в центъра и нещо като обвивка около района, за да се контролира температурата. Любопитно е, дали градът ще бъде по-удобен за живеене при горещо време. Яхя Джан, архитектът, който строи най-високия хотел в света, Ciel Tower в Дубай смята, че структурата на стълбовете може да включва иновативен дизайн, за филтриране на замърсения въздух. В Дубай температурите често надвишават 40 градуса по целзий и архитектите искат, техният дизайн да постави нов еталон за устойчивост в региона.

Напук на гравитацията

Целият таван ще бъде изграден от слънчеви панели и слънчеви, водородни клетки. Тази технология използва слънчева енергия, за да преобразува водата във водород, която след това може да захранва климатиците и да осигурява енергия на сградата. Част от дизайнерската концепция включва, електрическа трамвайна система, окачена около дъното на конструкцията. Дизайнът е изготвен, за да се впише с оптимистичния генерален план на Дубай, за устойчива градска среда до 2040 г. Концепцията също така предлага възможности за транспортиране от единия до другия край, включително електрическа трамвайна система, която може да достигне скорост от 100 километра в час. И инфраструктура за настаняване на въздушни таксита.

Само поддържащ се град

Тази архитектурна амбиция не идва, без своите инженерни предизвикателства, като например създаването на конструкция, достатъчно здрава, за да побере интериорните елементи, но достатъчно лека, за да бъде поддържана от колоните. Изборът да го направят кръгъл, е защото това е най-стабилният структурен формат, на всички времена. Предложеният Downtown Circle ще вплете жилищно пространство, сред търговски, корпоративни и културни зони, за да формира цялостен, самостоятелен град в града. Ако живеете там, можете да стигнете до офиса си, можете да стигнете до парка си, или можете да стигнете до дома си за 15 до 20 минути пеша. В Дубай е трудно да се направи това.

Интериор

Акцентът в интериора на дизайна е непрекъснат зелен пояс, наречен Skypark, който свързва всичките пет етажа на структурата. Това е централната част на целия дизайн. Това ще бъде зелено пространство, със смесено предназначение и също така ще действа, като пространство за преосмисляне на начина, по който селското стопанство ще се случи в бъдеще, особено в градовете. С този зелен пояс в структурата се цели да се върне селското стопанство и производството на храни в центъра на градовете.

Концепцията със сигурност привлича вниманието и е въпрос на време да разберем, дали ще бъде реализирана и на практика.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари