Европа облекчава правилата на Зелената сделка

Европейската комисия предложи облекчаване на правилата на Зелената сделка, свързани с ротацията на обработваемите площи и оставянето на процент без обработка. Това е резултат от продължаващите протести на фермери.

Европейският парламент разглежда предложението, за да се намерят начини за подобряване на положението на фермерите.

Вероятно е земеделските министри на страните членки да дискутират темата в края на месеца.

Комисарят по земеделие Януш Войчечовски представя предложените реформи в Полша, имайки предвид, че полските фермери са засегнати и от украинския внос. Те протестират от седмици, настоявайки за премахване на ограниченията, които им налага Зелената сделка за справяне с климатичните изменения.

Предложенията на Комисията включват повече гъвкавост при изпълняването на правилата, целящи опазване на околната среда, като предпазването на торфени площи, ограничаване на замърсяването на водата и почвената ерозия.

С новите промени, земеделците ще могат да получават помощи, за да поддържат част от обработваемата земя незасята, като например дървета или ивици между блоковете, където да се запази биоразнообразието.

Също ще могат да разнообразят насажденията, вместо да осъществяват ротация, а някои видове култури могат да бъдат изключени от правилата, свързани с ползването на земята.

В допълнение, ще бъдат правени изключения в случаи на опасно време, а малки ферми до 25 акра няма да са обект на контрол и наказания.

Европейската комисия се опитва да стабилизира ситуацията, поради наближаващите изброи на 6-9 юни и опасността от повишаване на крайно-десния популистки вот.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари