Часовник от Хирошима се продаде на търг

Ръчен часовник, стопен по време на атомната бомбардировка над японският град Хирошима на 6 август 1945 г. се продаде на търг за 31 хиляди долара.

Часовникът е полу разтопен, а стрелките му са замръзнали в минутата на падането на бомбата над града – 8.15 сутринта местно време.

Артефактът е намерен в руините на града и показва измеренията на разрушенията от първата атомна бомба в човешката история, взривена над град.

Въпреки че по всички стандарти, часовникът не е в добър вид, стрелките му запазват момента, в който „Момченцето“ – бомбата, предназначена за Хирошима, е хвърлена от бомбардировач Б-29.

Според Аукционната къща, организирала търга, часовникът е намерен в руините от британски войник, които е бил част от мисия за предоставяне на спешна помощ по време на следвоенното възстановяване.

„Имаме пламенна надежда, че този експонат ще стои като горчив образователен символ, служейки не само да ни напомня за жертвите на войната, но също и да подчертае дълбоките разрушителни възможности, които човечеството трябва да се стреми да избегне.“ казва Боби Ливингстън, изпълнителен вицепрезидент на Аукционната къща. „ Този ръчен часовник например отбелязва точният момент, в който човешката история се променя завинаги.“ казва още той.

Победителят в наддаването за часовника ще остане анонимен.

На същия търг се продава и списъка за подготовка на Лунния модул на Бъз Олдрин, от историческата мисия „Аполо 11“.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари