Русия обжалва решение на Олимпийския комитет

Върховния съд на световния спорт ще изслуша обжалване от страна на Русия срещу забраната Руския национален олимпийски комитет (РОК) да получава финансиране и да се свързва с Олимпийското движение по какъвто и да е начин.

През октомври, Международния Олимпийски комитет обяви, че РОК няма да получава финансиране и няма да бъде признаван като такъв. Причината е нарушаване на териториалната цялост на Украинския национален олимпийски комитет чрез включване на представители на незаконно анексираните четири украински области към РОК. Това, според тях, е в разрез с Олимпийското движение и дух.

Русия смята забраната за политически ход и ще го обжалва пред базирания в Лозана Спортен Арбитражен съд. РОК иска да му бъде възстановен статута, заедно с всички произтичащи от това права.

Изслушването ще е по видео линк, а според съда, решението ще е окончателно и задължително, но не се знае кога ще бъде взето.

В отделно решение, Олимпийският комитет забрани и на атлетите от Беларус и Русия да участват с националните си символи в Олимпиадата, която ще се проведе в Париж през лятото. Те могат да се включат само като неутрални личности и да се състезават индивидуално, но не и в отборните спортове.

Спортисти, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна или имат договори с армията на Русия или Беларус не отворят на условията за участие и няма да се допускат до състезанията.

Във връзка с това, президентът Путин изрази съмнения, че изобщо има смисъл руски спортисти да участват в събитието.

 

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари