EK търси подкрепа за мини ядрени централи

ЕК започва инициатива за набиране на инвеститори и компании, които да се присъденият към Европейския индустриален алианс и да работят за „ускорено осъществяване, развитие, демонстрация и внедряване“ на малки модуларни ядрени реактори. Това е технология, която може да помогне за постигането на целите за икономика с нулеви нетни емисии до 2030 г.

„Те могат да допринесат по пътя към декарбонизация и да допълнят възобновяемите източници, да предоставят основно количество енергия, стабилен източник на топлина за индустрията и градовете, както и нискоемисионно производство на водород.“ каза Кадри Симсън, комисар по енергетиката.

Включването на ядрена енергия в европейския енергиен микс като политика за намаляване на емисиите предизвиква разнопосочни реакции в Комисията, а и сред страните-членки. Франция е лидер на групата, която подкрепя използването на ядрена енергия като нискоемисионна алтернатива, Германия е твърдо против. Това означава, според Симсън, че инициативата няма да обхване всички страни, а ще се случи само „в тези страни, които изберат да го направят с пълно спазване на най-високите стандарти за ядрена безопасност.“

Според комисаря по вътрешния пазар, Тиери Бретон, малките ядрени реактори ще изиграят „централна роля“ в дейностите на Европа, свързани с климата.

Малките реактори са с капацитет около 300 мегавата, а според особеностите на региона и достъпа до вода за охлаждане, могат да се строят и по-малки. За сравнение, големите ядрени централи, съществуващи сега, са с капацитет няколко единици от по 1000 мегавата всяка.

Природозащитни групи критикуват тази инициатива, казвайки, че подобно на технологията за улавяне и задържане на въглерод, малките ядрени реактори тепърва трябва да докажат ефективността си на практика и в голям мащаб. Те смятат, че ресурсите трябва да са насочени към внедряване на вече съществуващи решения като солари и вятърни турбини.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари