Започва годината на дракона

Китайската нова година се празнува навсякъде по света, а началото ѝ е второто пълнолуние, настъпващо след зимното слънцестоене. Официалното име на празника е „Пролетен фестивал или Лунна нова година“

Считана за фундаментална китайска традиция, Лунната нова година се празнува от около 2 милиарда души по света и е популярна не само сред китайците, но и в Хонг Конг, Макао, Тайван, Сингапур, Малайзия, Северна Корея, Южна Корея, Филипините, Индонезия, Виетнам и Бруней

Тази година, празненствата започват на 10 февруари и ще продължат по традиция 15 дни.

Китайската култура е дълбоко свързана със земеделието, така че подобно на други древни празници, и Лунната нова година отбелязва значим за земеделието период, а именно – началото на новия сезон.

Исторически сведения за Пролетния фестивал има от два до четири века преди християнското летоброене.

Според традиционния календар на Китай, с Пролетния фестивал започва и годината на дракона. Този календар е подобен на астрологичния, популярен в западната култура и разделя годината на 12 части, базирани на орбиталните позиции на Земята и Слънцето, за които „отговоря“ по едно животно.

Китайската култура описва характера на хората на основата на тези животни. „Драконите“ или хората, родени в годината на дракона са „харизматични, уверени, интелигентни, силни и талантливи“. Има случаи, когато това води до проблеми с местата в болниците, тъй като много китайски родители се опитват да си родят дете имено в година на дракона.

В китайския календар има и общо пет елемента, които също участват в определянето на годината – метал, дърво, вода, огън, земя. Така всяко животно си има и определена стихия, а се получават и уникални комбинации, така че календарът се движи в цикли от 60 години.

Настоящата година е година на дървения дракон, която се свързва със сила, гъвкавост, сътрудничество, щедрост и идеализъм.

Лунната нова година се отбелязва с паради, но подобно на Новата година по Григорианския календар, много хора използват фестивала, за да се съберат със семейството и близките си, а основен елемент от празненствата е изобилието от храна, символ на просперитет и успех.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари