Финландия избра нов президент

След оспорвана битка между двамата кандидати за поста, Александър Стуб спечели втория тур на президентските избори във Финландия. Той е бивш премиер на страната, а опонентът му е външният министър, който подписа договора за членство на Финландия в НАТО през април 2023 г.

Стуб е представител на дясноцентристка партия и спечели с 51.6 % срещу 48.4 % за Пека Хаависто.

Стуб е премиер  от 2014 г. до 2015 г. и ще бъде тринадесетият президент на страната, след обявяването на неизразимостта ѝ от Руската империя през 1917 г.

Кампанията на кандидат президентите премина в стила на финландската политика – без конфликти и „мръсна“ игра от страна на опонентите, което беше подчертано от новия президент в речта му.

„Това беше честна надпреварва. Гордея се, че имах възможността да се състезавам с теб на тези избори. Благодаря за добрата надпревара.“ каза Стуб.

Стуб спечели вота при избирателна активност от 70.7 % от 4 милиона гласоподаватели. На първия тур активността беше още по-висока – 75 %.

За разлика от повечето европейски страни, президентът на Финландия има изпълнителна власт да определя външната политика на страната, заедно с правителството, особено когато се касае за отношенията със страни извън ЕС.

Стуб и опонентът му са съгласни относно основните моменти от политиката на страната по сигурността, а това включва твърда политика спрямо Москва и настоящите управляващи в Русия, подсилване на връзките с Вашингтон и подкрепа за Украйна, военна и цивилна. Финландия има 1340-километрова граница с Русия, а след приемането ѝ в НАТО, тя става и външна граница на Алианса.

Президентът на Финландия е също и главнокомандващ на армията, което е от съществено значение в настоящата обстановка в Европа и света.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари