Европа очаква възобновяването на Северен поток

В Четвъртък трябва да бъде възобновено газоподаването чрез Северен поток. Причината поради която се наложи е планувана поддръжка и ремонтни дейности. Руският президент увери, че това ще се случи, но природния газ ще бъде с по-ниски нива и при други условия.

Опасенията са че ако газоподаването не бъде възобновено Европа ще изпадне в „газова“ криза. Немското правителство е започнало изготвянето на план, който включва по-малък разход на газ през зимния сезон и антикризисни мерки ако все пак Северен поток не възобнови дейността си.

Тим Аш, старши стратег в Bluebay Asset Management, изказа мнение че целта на Русия е да постави Европа на колене като създава предпоставки на газова криза през предстоящия зимен сезон.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия каза че действията на руския гигант „Газпром“ са непредвидими, но Европа е длъжна да се готви за най-лошия вариант.

Още преди започването на профилактиката беше намалено газоподаването поради проблеми в отделни отдели, а за някои страни то беше прекратено изцяло поради отказа да бъде плащано в рубли.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари