Как да повишим самочувствието си

Всеки в определен момент от живота си е страдал от ниско самочувствие. При повечето хора това чувство бързо отминава, но при други може да се задълбочи. За да си спестите посещаването на специалисти за справяне с проблема е добре да приложите няколко техники сами. Най-важното е обаче да сте осъзнали нуждата от промяна. Запомнете едно – дори да се наложи да посещавате психолог, в това няма нищо срамно и не означава че сте луди.

Имайте самоуважение към себе си

Не се подценявайте. Запомнете, че така както се възприемате, така ще ви възприемат и околните. Ако вие не излъчвате увереност няма да имате успехи в живота. Например  – отивате на интервю за нова работа и имате перфектна автобиография. Ако си мрънкате под носа, не гледате право в очите и давате уклончиви отговори, вие нямате шанс за позицията. Същото е и личния живот – никой не иска колеблив и страхлив партнъор. Особено жените – едно от условията една дама да се загледа във вас е самоувереността, която излъчвате.

Правете си сами комплименти

Една от най-често срещаните грешки е да чакаме някой друг да ни надъха. Няма нищо лошо в това да отбележим сами на себе си, че днес роклята която сме избрали ни стои страхотно. Или пък, че днес в службата сме показали най-високи резултати. Все пак обаче не прекалявайте и не преминавайте в другата крайност – да се превърнете в самохвалко.

Опознайте силните и слабите си страни

Преди да се впуснете в ново начинание е добре да прецените дали то е за вас, дали ще се справите. Както са казали хората – от всяко дърво свирка не става. Занимавайте се с неща, в които сте уверени че ще се справите. Това обаче не означава, че не трябва да излизате от зоната си на комфорт. Експериментирайте, но с мярка.

Научете се да приемате както критика, така и комплименти

Има хора, които ни мислят доброто. Колкото и малко да са те. Приемете ако ви похвалят за нещо. Същото важи и за градивната критика. Понякога погледа отвън дава повече яснота в картинката. Внимавайте обаче кой ви я дава тази критика, защото в повечето случаи не е от доброжелатели. Приемайте съвети от хора на които искате да приличате.

Не търсете вината първо в себе си

Основен проблем на много хора. Понякога не ние сме виновни и нещата не са зависели само от нас. Приемете, че така е трябвало да се случи и е било за добро. Независимо дали става въпрос за личен или професионален живот. Във времето ще се убедите, че всяко зло за добро. Съдбата си знае работата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари