Гърция започва изключване на студенти

Университетите в Гърция ще започнат да изключват студенти през 2025-та година, ако те превишат определения период от време, който им е необходим за завършване на образователния курс с две или три години.

Всеки университет ще има различни условия, според които ще изключва студенти. Това е нов закон на Министерството на образованието от миналата седмица.

Към момента четирима от всеки десет студенти в Гърция са записани, но са надхвърлили значително продължителността на своята програма.

За втори път се приема закон, който да реши проблема с тези студенти. Първият път университетските администрации го пренебрегнаха, както и Министерството на образованието.

Но сегашното ръководство на Министерството на образованието в Гърция е решено да направи промяна, защото тази практика е много разпространена там.

Причина за това е възползването от някои студентски привилегии, а и не само. Доскоро полицията не можеше да влиза на територията на висшите учебни заведения, а това даваше възможност за разполагане и укриване на различни анархистки, крайно леви и други екстремистки групи.

Те организираха от време на време погроми – най-често в Атина, по-рядко в Солун и други университетски градове.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис от консервативната партия „Нова демокрация“ създаде университетска полиция, която отговаря за реда в учебните заведения. Окупираните и заети незаконно помещения бяха опразнени и така този проблем се реши.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари