Обсъжда се въвеждането на електронното свидетелство за съдимост

Свидетелството за съдимост досега можеше да се вади само на място, но днес се обсъжда да има възможност да се изважда също и онлайн, като електронните свидетелства ще са официални удостоверителни документи.

Министерство на правосъдието съобщи, че няма значение къде сте родени. Всеки български гражданин ще може да получи електронно свидетелство за съдимост, включително ако е осъждан, реабилитиран, амнистиран или с наложени административни наказания по чл. 78а от Наказателния кодекс.

За да се сдобиете с документа, трябва да имате само квалифициран електронен подпис (КЕП).

Измененията имат за цел да облекчат административната тежест върху гражданите, като така ще се спести ходенето до определени места за изваждане на документа.

Заявяването на електронно свидетелство на съдимост ще стане възможно след въвеждането в експлоатация на новоизградената Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ с централна база данни.

Тази система трябва също да се интегрира с други информационни системи, а това е предвидено за 1-ви септември тази година. Централизираната система се създава и поддържа от Министерството на правосъдието.

Българските граждани, които не са родени в България също ще могат да ползват онлайн услугата в Централизираната автоматизирана информационна система „Съдебен статус“ . Тя ще е достъпна и от чужбина.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари