Ватиканът отхвърля сурогатството и операциите за промяна на пола

Ватиканът потвърди позицията си срещу операциите за промяна на биологичния пол и сурогатството като опция за родители, които не могат да заченат сами и предизвика остра критика от активисти и защитници на човешките права.

Декларацията е в официален документ, който идва само месеци след като папата лично одобри даването на благословия на гей-двойки.

Текстът в документа нарича теорията за пола „изключително опасна“ и я обвинява в „отричане на най-големите възможни разлики, които съществуват между живите същества: половите разлики.“

Ватиканът също каза и, че е против законите, които някои страни въвеждат за ЛГБТ общността и се подкрепят от местните католически общности.

В новия документ се казва, че дете, родено от сурогатна майка нарушава достойнството и на майката, и на детето и се настоява за международна забрана на сурогатството.

Сурогатството е регулирана услуга и е разрешено в голяма част от САЩ и Канада, но в други страни е незаконно или липсват регулации. Преди да бъде начин за еднополови двойки да имат дете, то се използва широко от хетеро двойки, които по една или друга причина не могат да си родят сами дете.

Документът е наречен „Безкрайно достойнство“ и цели да опази човешкото достойнство от заплахи, като през последните 5 години търпи ревизии и промени.

Папа Франциск го одобрява през миналия месец, като иска да се добави „бедност, ситуацията с мигрантите, насилието срещу жените и трафикът на хора, войната и други теми.“

Относно принадлежността към пол и самоопределянето на човек, в документът се казва, че това „цели лично самоопределяне, което достига до вековното изкушение самият ти да се превърнеш в Бог, влизайки в конкуренция с него“ и „всяка промяна в пола, като правило, рискува да заплаши уникалното достойнство на човека, което е получил при зачеването си.“

Според защитници на човешките права, това е „остаряла теология“, която допринася за продължаващата дискриминация срещу хора, които не се вписват в общоприетия модел.

„Ватиканът отново подкрепя и разпространява идеи, които водят до реална физическа вреда на трансхора, небинарни хора и други, свързани с ЛГБТ общността.“ Каза Франис ДеБернардо, директор на католическа група, която подкрепя ЛГБТ.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари