Си Дзинпин в Сърбия, обсъждат се милиарди в инвестиции

Сърбия посрещна китайския президент Си Дзинпин, а заедно с колегата си Александър Вучич, ще обсъждат възможни китайски инвестиции за милиарди в страната както и нови сделки.

Това посещение е първото международно такова на Си от 5 години насам, а то включи и посещение на Франция и Унгария.

„Днес пишем история.“ каза пред сърбалото се множество сръбският президент Александър Вучич.

Двамата лидери обещаха желязно партньорство между страните, а заедно с Унгария, Сърбия е най-големият привърженик на китайската инициатива за железопътна инфраструктура през Европа и Азия.

Си каза, че се радва на топлото посрещане и очаква посещението да „отвори нова глава“ в отношенията между двете страни.

„Сърбия е основен стратегически партньор на Китай в Централна и Източна Европа.“ каза китайският държавен глава, имайки предвид споразумението между страните от 2016 г.

Двете страни имат и съвпадение във вижданията си и за независимата република Тайван, официално Република Китай, която според Си е неразделна част от Китай и областта Косово, отцепила се от Сърбия, която според Вучич е неразделна част от Сърбия.

Очаква се двете страни да подпишат над 29 споразумения за търговия и партньорство.

„Сърбия няма визов режим за Китай, така че сме отворени за техните инвестиции.“ каза сръбският финансов министър и добави, че за разлика от тях, ЕС налага квоти за китайските инвестиции и стоки.

По стечение на обстоятелствата, Сърбия и Унгария са двете страни с най-явни про-руски настроения и политики, а според анализатори, това е една от причините поради които Си цели да увеличи контактите си с тях.

През миналата година, Вучич подписа споразумение с Китай, което отвори китайския пазар за сръбски компании, а Китай притежава мини и заводи в Сърбия, както и финансира строежа на инфраструктура, като става ключов партньор на страната в тази област.

За 2023 г. Китай е вторият най-голям търговски партньор на Сърбия след ЕС, с търговски обмен от 6 милиарда за петте най-големи инвеститори.

 

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари