Как да повишим самочувствието си?

Много от нас са преживявали момент, в които самочувствието ни е било снищено до мимимум. При други обстоятелства можем да установим, че самочувствието ни е намаляло без видима причина. Как бихме могли да дадем оценка на собственото си самочувствие и да се научим да го поддържаме на нивото, на което трябва да е? Следващите няколко указания ще ни помогнат да се научим да уважаваме себе си и да се ценим достатъчно.  

Нека изброим няколко неща, които да ни напътстват. Препрочитайте ги тогава, когато забравите да обичате себе си.

 1. Вярвам в себе си и възможностите си.
 2. Аз съм толкова ценен, колкото и останалите.
 3. Предпочитам да съм винаги себе си.
 4. Горд съм от постиженията си.
 5. Чувствам се добре, когато получавам комплименти.
 6. Мога да понасям критика.
 7. Обичам да опитвам нови неща.
 8. Уважавам себе си.
 9. Харесва ми начина, по който изглеждам.
 10. Обичам себе си, дори когато другите ме отхвърлят.
 11. Познавам положителните си качества.
 12. Фокусирам се върху успехите си, а не върху провалите си.
 13. Не ме е страх да правя грешки.

Съвет: Спрете да се мислите за жертва.

Променете нагласата си, за да поемете контрол над всичко. Повтаряйте си глаголите „Мога“ и „Ще“, по време на опознаването на себе си като личност. Винаги имайте предвид, че това е за вас и зависи от вас. Потвърдете отново, че няма да давате на другите властта да понижават самочувствието ви.

Фокусирайте се върху вашите способности и най-добри качества. Направете си списък на силните ви качества: какви са вашите положителни характеристики, какви са талантите ви, какво правите добре и кои качества околните харесват във вас. Актуализирайте списъка си постоянно.

Ангажирайте се със силните страни. Използвайки списъка си със способности, правете точно това, в което сте добри. Това ще ви накара да се чувствате добре, на място и много уверени. Извадете най-доброто от себе си и се ангажирайте с тези дейности, за които сте сигурни че сте добри. 

Поглезете се. Здравето ви и благополучието ви са от първостепенно значение за високото самочувствие. Започнете да въвеждате здравословни навици в ежедневието си. Поставете си за цел да спортувате редовно, да спите добре и да се храните балансирано. 

Подобряването на вашето самочувствие е възможно, стига да го поискате. С малки крачки можете да постигнете голям успех. Обичайте и уважавайте себе си, защото вие сте толкова добри и можещи, колко дори не предполагате!

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари