Какво трябва да знаем преди да скочим с парашут?

Скачането с парашут е екстремно занимание, което ще ви остави неповторими спомени, но вероятно имате въпроси относно това незабравимо преживяване.

Решили сте, че искате да се впуснете в това приключение и да опитате скок с парашут. Имате силно желание за адреналин или за надхвърляне на границите на възможностите си, но каквато и да е причината, в главата ви се въртят безброй въпроси.

В тази статия ще намерите всичко, което трябва да знаете, преди да скочите от самолета за едно лудо спускане със скорост 200 км/ч.

Кога е най-подходящото време да скочите за първи път?

Технически погледнато, можете да скочите по всяко време на годината, но най-добре е да го направите, кокато времето е хубаво. Вашият инструктор ще трябва да пренасрочи скока ви, ако вали, а това е добре, защото е по-добре да се наслаждавате на природните забележителности, докато летите.

Винаги е по-приятно, ако времето е хубаво, поради което някои центрове за скокове затварят между ноември и март. В случай на лошо време, самолетът ще остане на земята и ще трябва да изчакате, докато времето се подобри и може да излети.

От каква възраст можете да скачате с парашут?

Това е различно в различните страни, но като цяло минималната възраст за тандемен скок с парашут е 15 години с разрешение на родителите, въпреки че някои центрове приемат деца от 12-годишна възраст (които трябва да бъдат придружени от родител). Имайте предвид, че обикновено се изисква минимално тегло от 40 кг.

Какво е максималното допустимо тегло за скок?

Максималното тегло често е 90 до 95 кг в тандем. Ще трябва да преговаряте с центъра, в който сте направили резервацията, ако сте много тежък или по-тежък от 100 кг, тъй като някои от тях могат да приемат, ако придружаващият ви инструктор е достатъчно лек и двамата не надвишавате максималното тегло, което парашутът може да издържи.

Трябва ли първият скок да се извърши в тандем?

Да, тандемният скок с парашут винаги се извършва със сертифициран инструктор, който е прикрепен към вас и контролира цялото спускане, траекторията, отварянето на парашута и приземяването, но имате и възможност да преминете курс на обучение, за да скочите сами първия път.

Колко време трае скокът?

Свободното падане (при което достигате скорост от 200 км/ч за по-малко от 10 секунди) продължава между 50 и 60 секунди и е най-добрата част от преживяването, тъй като тук ще получите най-много адреналин и тръпка. На около 1500 метра от земята инструкторът ще активира парашута ви, който ще забави падането ви. Преди да се приземите, все още ще имате 4-5 минути, в които да се наслаждавате на незабравима гледка.

Можете ли да скачате, ако се страхувате от височини?

Ако имате страх от летене или се страхувате от височини, пак можете да скочите с парашут. Световъртежът е явление, свързано с чувството за равновесие, а не с усещането за падане, така че на това ниво няма проблем. На 4000 метра губите ориентация спрямо земята, така че няма да имате усещане за височина. Дори някои от най-оптитните парашутисти страдат от световъртеж.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари