Легендата Димитър Пенев празнува 77-ия си рожден ден

БФС отправи поздрав по случай  77-ия рожден ден на легендата Димитър Пенев. Забележителен треньор, футболист и човек.

Стратегът от Мировяне, както е известен Пенев, успява да изведе страната ни до огромния успех в света на футбола – 4-тото място в Световното в САЩ през 1994 година. Той е роден на 12 юли 1945 в село Мировяне. Неговата кариера започва в отбора на Локомотив (София). Там той отбелязва 35 мача и 1 гол. Веднага след това, Пенев преминава в ЦСКА. В армейския клуб той играе в 329 двубоя и успява да отбележи 24 попадения.

Димитър Пенев е шампион на България осем пъти и е носител е на Купата на Съветската армия с ЦСКА. 2 пъти е избран за най-добър футболист на България.

Когато участва в националния ни отбор, Пенев има общо 90 срещи и 2 гола. Легендата взима участие на световните първенства през 1966, 1970, 1974 година.

Биографията му е огромна, а постиженията е трудно да бъдат преброени. Стратегът е известен с брилянтното си чувство на хумор. Освен легенда на ЦСКА, Димитър Пенев е сред най-обичаните хора в света на българския футбол.

Когато е бил треньор, България е постигнала едни от най-забележителните си постижения както на клубно, така и на национално ниво. Пенев води националния отбор до бронзовите медали на световното първенство в САЩ, което се е провело през 1994 година.

Обявен за треньор №1 на ХХ век на България. Получава наградата „Стара Планина“, първа степен. Димитър Пенев получава титлата почетен гражданин на София.

БФС желае много здраве и бъдещи професионални успехи на легендата на България Димитър Пенев.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари