Предлагат нов, по-голям ускорител на частици

Изследователи от най-големия ускорител на частици в света, който се намира в Швейцария, предлагат да се построи нов, по-голям и мощен.

Целта е да се открият нови частици, които ще революционизират физиката и ще доведат до още по-цялостна представа за Вселената.

Според предложението, новият ускорител ще струва 17 милиарда паунда и ще бъде три пъти по-голям от досегашния. Според критици на проекта, това е „безразсъдно“.

Финансиране за новия проект ще дойде от членовете на ЦЕРН, Европейската организация по ядрени изследвания.

Досега, големия ускорител или адронен колайдер в Швейцария направи епохално откритие, като през 2012 г. доказа съществуването на Хигс бозона – субатомна частица, за чието съществуване се предполага още от 60-те годни на 20 век. Оттогава, амбицията за откриване на светия граал на физиката – тъмната материя и тъмната енергия, не постига резултати и затова някои изследователи смятат, че се налага да се построи нов ускорител.

Новото устройство би „позволило на човечеството да направи огромни стъпки напред, отговаряйки на въпроси от физиката, касаещи познанието ни за Вселената.“ каза директорът на ЦЕРН, проф Фабиола Джаноти.

Големия ускорител е с обиколка 27 км и се намира на 80 метра под земята. В него се ускоряват субатомни частици до скорости близки до скоростта на светлината, след което се сблъскват.

При това се получават по-малки субатомни частици, благодарение на което знаем точно от какво се състоят атомите.

Новият ускорител се предвижда да заработи на две фази – едната ще започне около 2040 г. когато ще се ускоряват електрони, което се предполага, че ще доведе до наличие на голям брой Хигс частици, подходящи за изследване. Втората фаза е предвидена да заработи около 2070 г. и ще изисква доста по-силни магнити, които все още не са изобретени. В тази фаза ще се търсят нови частици като вместо електрони, ще се ускоряват протони.

Новият ускорител ще бъде с обиколка 91 км и ще бъде на 200 метра дълбочина.

Основната причина, поради която това устройство би ни било полезно е, че все още нямаме никакви доказателства за съществуването и състава на около 95 % от пространството в космоса. Предполага се, че там действа тъмна енергия – сила, противоположна на гравитацията и има тъмна материя. Тя не може да се установи експериментално, но се открива чрез гравитацията.

Когато големия ускорител започна да работи, изследователите смятаха, че той ще даде поне частичен отговор на въпросите за тъмната материя и енергия, но не стана така.

Критици на проекта смятат, че в момента е по-удачно средствата да се насочат към проблема с климатичните изменения или за разработки на решения, свързани с изграждане на по-добро бъдеще. Други предполагат, че линеен ускорител ще бъде по-ефективен.

Все още няма решение между страните дали този проект ще осъществи.

Източник:  BBC

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари