Над 4000 осъдени по политически причини в Беларус

Хиляди хора в Беларус са обвинени по политически парични през последните 3 години. Това става ясно от анализ на Viasna, група, занимаваща се с човешки права.

Според тях, поне 4690 души са с такива обвинения от август 2020 г. насам, когато президентските избори предизвикаха масови протести, а властите отговориха с брутални репресии.

Павел Сапелка, представител на Viasna отбелязва, че вероятно става дума за повече хора, но групата не може да установи имената на всички.

„Най-голямата репресивна машина на 21 век, създадена в центъра на Европа набира скорост и цели потискане на всички свободи.“ казва Сапелка, който смята, че репресиите в Беларус надминават тези в Русия.

Само за миналата година 1300 души са разследвани по политически причини.

„Дори подозрение, че не сте лоялен, може да доведе до политически репресии.“ казва Сапелка.

През миналия месец, авторитарния лидер на Беларус, Александър Лукашенко, затвърди почти 30-годишното си управление, като си осигури пореден мандат в условията на строго контролирани избори, до които бяха допуснати само лоялни на властта кандидати.

По време на изборите от 2020 г. бяха арестувано над 35 000 души, хиляди бяха ранени от полицията, стотици офиси на медии и неправителствени организации бяха затворени. Някои опозиционни лидери тогава избягаха в чужбина, а останалите в страната са осъдени и са в затвора.

Резултатът от последните избори, освен пълна победа на Лукашенко, са и  над 1400 политически затворници, държани при неизвестни условия, сред които и Алес Биалиатски, който спечели нобелова награда за мир през 2022 г.

На опозиционните лидери, които излежават присъди, не им е разрешено да общуват с близките си и никой не знае как са.

Роднини на Мария Колесникова, осъдена на 11 години затвор за помощ пери организирането на протест, нямат връзка с нея от над една година. От тогава никой не е чувал и за Виктар Бабарика, претендент за президентския пост, който участва в изборите през 2020 г., но е арестуван и осъден на 14 години затвор.

Според информация на Viasna, поне петима опозиционни лидери са починали в затвора.

Лукашенко е известен съюзник на Русия, на която разчита за подкрепа, а през февруари 2022 г., Беларус послужи за плацдарм на руската инвазия в Украйна.

Сапелка отбелязва, че беларуските власти целенасочено се прицелват в граждани, които са против войната на Русия. Поне 1671 души са в затвора поради позицията си против войната, а най-малко 94 са обвинени и осъдени.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари