Ротация на МКС, новите астронавти пристигат с ракетата „Фалкън“

Четирима астронавти отиват на международната космическа станция, където ще останат през следващите 6 месеца.

Ракетата на „Спейс Екс“, „Фалкън“, излетя успешно с Матю Доминик, Майкъл Барат, Джанет Епс от НАСА и Александър Гребенкин, от Русия на борда.

Те ще пристигнат във вторник и ще сменят екипажа от САЩ, Дания, Япония и Русия, които се намират на МКС от август. Това е обичайна „ротация“ в космическата станция, а поради тридневно забавяне на излитането, командирът на МКС Андреас Моргенсен написа шеговито в Екс „А кога точно пристигате?“

Поради пукнатина в част от облицовката на капсулата, изстрелването почти се отлага за втори път, но след анализ е установено, че капсулата може спокойно да извърши полета си.

Новият екипаж на МКС ще остане там 6 месеца и ще контролира пристигането и тестването на две нови ракети – капсула на „Боинг“ за превоз на хора и мини-совалка на друга компания, която е предвидена за товари.

Епс е втората чернокожа жена, която ще бъде част от мисията на МКС, а това ще бъде първо нейно пътуване в орбита. Доминик е пилот, и също за първи ще ще лети в космоса, а това е първо пътуване и за Гребенкин, който е бивш военен.

Барат е „ветеран“ с трета мисия и най-стрият все още активен астронавт – той ще отпразнува 65-ия си рожден ден през април, докато наблюдава Земята от прозореца на МКС.

Новата смяна астронавтите поемат МКС след аварията в руския модул, при която поради пробив в корпуса, изтича кислород. Частта с повредата е изолирана, а пробивът е удвоил размера си от миналата седмица насам, но от НАСА смятат, че това не води до опасност за останалите части на станцията, нито влияе върху безопасността на екипажа. Модулният строеж на МКС цели именно това – да могат да се изолират отделни елементи, без опасност за останалата част.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари