Не е полезно сънят да се пропуска и компенсира след това

Нови изследвания на учени показват, че трябва да имате редовен график на сън, за да стимулирате съсредоточеността и креативността си. Така ще бъдете по-концентрирани и по-организирани.

Има хора, които пренебрегват съня за известно време, а после “наваксват” с повече. Но те страдат от когнитивни проблеми на по-късен етап.

Това сочат резултатите от изследване, проведено със студенти, които изучават интериорен дизайн.

Д-р Михаел Скулин, един от авторите на изследването, казва, че когато студентите трябва да завършат курсовите си работи, те се лишават от сън, а след това се опитват да компенсират. Това не се случва веднъж, а доста пъти по време на следването в университета.

Променливият график на сън при студентите се появява най-вече когато имат големи проекти, които изискват повече задачи и имат крайни срокове. Ученето за тестове отнема по-малко време от тези проекти.

Изследването показва, че колкото по-променлив е бил сънят през отделните нощи, толкова по-влошени са били когнитивните способности на студентите. Повечето от участниците били убедени, че спят с около четири часа повече през седмицата, отколкото в действителност.

Лишаването нощем от сън за завършването на проекта е характерно за хората, които се занимават с интериорен дизайн, а и не само. В други индустрии също е така, особено в тези с дълги проекти – за седмици или месеци.

Водещият автор на изследването, д-р Елиз Кинг, обобщава, че стресът да работиш по няколко проекта едновременно, всеки от тях с краен срок, както и преживяването на доста нощи, в които не спиш достатъчно може много да попречи на когнитивната дейност.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари