ООН прие резолюция за равни възможности при разработка на ИИ

Генералната Асамблея на ООН прие предложена от Китай, с подкрепата на САЩ, резолюция за намаляване на неравенството между богатите и бедните страни в разработките на ИИ.

Резолюцията призовава международната общност да създаде „честна, открита, инклузивна и недискриминираща среда за бизнес“ за разработките на ИИ, както и цели да популяризира международното сътрудничество, включително споделяне на знание и трансфер на технологии към развиващи се страни.

Това в втора резолюция по темата. Първата, предложена от САЩ, беше одобрена през март, а в нея страните се призовават да опазват личните данни на хората, както и човешките права и да следят ИИ за потенциални рискове. Тя е подкрепена от 123 държави, включително Китай и определя международни усилия за развитие на ИИ, който да е „безопасен, сигурен и може да му се доверим“.

Във връзка с новата резолюция, китайският представител в ООН, Фу Конг, каза, че страната иска да подчертае централната роля на ООН в управлението на ИИ, като „най-представителния и най-инклузивния международен форум.“

„Желаем да интензифицираме сътрудничеството си със САЩ, а и с всички други държави в света по този въпрос, който…ще има стигащи далеч приложения във всички измерения.“ казва той.

И двете резолюции не са задължаващи или обвързващи.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари