Построиха първия робот с човешка кожа

Не си представяйте неразличимо от човека същество. Първият робот с човешка кожа е малък, розов, кръгъл и може да се усмихва. Той е и първата стъпка към приближаването на роботите до хората. Роботът е създаден в Япония, а изследователите смятат, че са открили нов метод, по който да свържат жива човешка кожа с механични повърхности.

Лидер на екипа е професор Шожи Такеучи от Института по индустриална наука в Токио. Преди този експеримент, екипът разработва кожа с колаген и фибробласти, основните клетки на съединителната тъкан, която се свързва с роботизиран пръст.

Новата техника включва свързващи лигаменти, съставени от колагенов гел, който се прилага върху повърхността, а лигаментите се „закачат“ за специални миниатюрни V-образни отвори.

В индустрия вече работят милиони роботи – машини, които помагат в производството, но хуманоидите роботи имат друга цел – да помагат в сфери като здравеопазване, образование или социални дейности. Всички помним роботът София, който отговаряше на въпроси по-убедително от ЧатГПТ, но относно външния вид, тези „същества“ имат много накъде да се развиват.

„Реалистичните лицеви изражения подсилват способността на робота да общува и да си взаимодейства с хората по-естествено и ефективно “смята Такеучи. Това е от изключително значение за бъдещата колаборация между хора и роботи, тъй като човешкото общуване е до голяма степен свързано с разчитане на лицевите изражения и езика на тялото.

Така, изследователите постигат вдъхновяващ напредък в сферата, прилагайки иновативната техника.

Кожата е най-големият човешки орган и може да получава информация за температурата, влажността, както и текстурата на обектите. При роботите все още няма нищо такова, но сме свидетели на първото „хибридно решение“, което свързва статичната роботска повърхност и резпонзивната човешка кожа.

Човекоподобните роботи често се покриват с материал, наподобяващ човешка кожа, като силикон, който се фиксира за тялото. Той може да се откъсне, отчупи или падне.

При новия метод кожата се закрепя така, че да не може да се отлепи лесно, но остава гъвкава и резпонизвна.

Сред най-важните резултати от подобен подход е възможността кожата да придобие чувствителност, като така ще допринесе за сензорната функция на робота.

Предстоят още предизвикателства пред хибридната техника, като следваща стъпка е създаване на съдова система, която да подхранва кожата подобно на човешката, което ще удължи живота ѝ. Това обаче ще е доста сложно от инженерна гледна точка.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари