Русия и Китай отхвърлиха резолюция за Газа

Съветът за сигурност на ООН отхвърли поредната резолюция за спиране на огъня в Газа, освобождаване на израелските заложници и договаряне на траен мир, поради вето от страна на Китай и Русия.

Резолюцията този път е предложена от САЩ, които отхвърлиха три подобни резолюции, на основание, че не включват мерки за освобождаване на израелските заложници в Газа, чиито животи биха били в риск, ако Израел изтегли силите си без да има споразумение за тях. Това е първата резолюция, която включва такива мерки.

Алжир е третата страна, която гласува против.

Очаква се обсъждане на нова резолюция, която отново няма да включва дипломатични усилия за постигане на край на конфликта и осигуряване на безопасността на заложниците.

Предишни текстове, които САЩ отхвърли три пъти, настояваха за „пълно и незабавно“ изтегляне на Израел от Газа. Причината поради която Русия и Китай налагат вето сега, е че в резолюцията не се казва „незабавно спиране на огъня“ а се набляга на „необходимостта за спиране на огъня“ и свързаните с това дипломатически преговори, касаещи освобождение на заложниците и безопасността на цивилните в Газа.

Според посланика на САЩ в ООН, Линда Томас-Грийнфийлд, Русия и Китай просто не желаят да заклеймят действията на „Хамас“ като терористични.

Според руския посланик, за постигането на мир в региона е нужно много повече, отколкото да се осигури „безопасността на цивилните палестинци“. Нито Китай, нито Русия коментират израелските заложници, повече от 100 души, които са в плен вече почти 6 месеца, а семействата им нямат никаква информация дали все още са живи.

Именно заложниците са централна тема на преговорите за мир, които се водят от седмици, но без особени резултати.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари