„Студена“ лава помете селища в Индонезия, десетки са загинали

Поне 41 души са загинали след като внезапни наводнения и студена лава, изтичаща от близкия вулкан предизвикаха бедствено положение на остров Суматра.

През уикенда, часове наред валя проливен дъжд, който понесе пепел и скали надолу от Марапи, най-активния вулкан на острова.

Пометени са над 100 домове и публични сгради, поне 41 души са убити, а няколко десетки са изчезнали.

„Студена лава“ местните наричат комбинацията от вулканична материя и скална маса, които се стичат по склоновете на вулкана по време на интензивни валежи.

„Чух гръмотевиците и звук, подобен на вряща вода. Това е звукът от големи камъни, падащи от връх Марапи.“ казва Рина Девина, която живее в една от най-силно засегнатите части на района.

Тя успява да избяга, ползвайки фенерчето на телефона, за да вижда в тъмното, но съседната къща е разрушена от падащите скали, а четирима от съседите ѝ са били убити.

Студената лава всъщност е лава с температура под 50 градуса по Целзий, която се „търкаля“ и може да завлече и други елементи, като така постепенно увеличава масата си.

До неделя следобед, властите откриват поне 41 трупа, а това е поредното бедствие, засягащо Индонезия за последните месеци и експерти смятат, че ситуацията е влошена от човешката дейност.

„Внезапните наводнения и студената лава продължават да се случват и увеличават интензивността си, поради прекомерна експлоатация на природни ресурси и не добре планирано развитие.“ смята  директорът на клона на Индонезийския форум по околна среда в Суматра.

„Като резултат, бедствията се повтарят всяка година, а всъщност тяхната честота се увеличава. Времето между едно бедствие и следващото се скъсява.“

В района на Марапи наистина се случват няколко подобни ситуации за последните 6 месеца, но вулканът е сред най-активните в света, а „Марапи“ на местния език значи „планина от огън“.

 

Източник: BBC

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари