Ватиканът промени правилата за признаване на свръхестествени събития

Ватиканът затяга правилата за признаване на свръхестествени феномени, свързани с вярата. Новите правила заменят по-стари, създадени през 1978 г. и според тях, епископите вече няма да могат да действат независимо, а ще трябва да се консултират с Ватикана.

Промените са направени с цел да обновят църковните дела в условията на все по-бързо разпространяващи се твърдения за „чудеса“.

Според новия документ, има нова процедура за верификация на подобни събития, която ще позволи „по-бързи решения, докато се отдава нужното уважение на миряните“  когато има твърдение за свръхестествен феномен.

Според предишните правила, местния епископ може сам да реши, че дадено събитие е свръхестествено и да го обви, но после Светият престол може да промени решението. Според новите правила, епископите няма да могат да правят това, а решението ще го взима папата.

Според Кардинал Виктор Мануел Фернандес, подобни феномени често водят до „обогатяване и засилване на вярата, отдаденост и служба.“

Той също посочи и че има такива събития, които не произтичат от вяра, а целят „ печалба, сила, слава, социално разпознаване и други лични интереси, които биха могли да навредят до степен „да контролират хора или да извършват насилие.““

Епископите ще могат да остават „чудесата“ в неутрално състояние, като официалното решение ще идва от Ватикана, а според Фернандес, такова ще има само в „много изключителни“ случаи.

Друга възможност а епископите е да го отхвърлят като несъстоятелно, както и да налагат наказания за фалшиви твърдения.

Критерии за оценка на истинността на едно „чудо“ ще включват репутацията и надеждността на този, който отправя твърдението, личен интерес, и наличието на „психоза или масова истерия“ по време на събитието.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари